Küreselleşen dünya beraberinde getirmiş olduğu bazı avantajlar vardır.Bunlar insan ilişkilerini ve yaşayışlarını etkilemektedir. İnsanların eğitim seviyesinin artması, ülkelerin gelişen ekonomik faaliyetleri sonucunda sanayi ve hizmet sektörünün gelişmesi, insanların iş gücüne katılımlarının artması, iletişim ve ulaşım şartlarının gelişmesi gibi avantajların yanında ekonomik faaliyetlerin gelişmesi ile birlikte insanların işgücüne katılımının getirmiş olduğu bazı riskler vardır. Bu avantajlar ve beraberinde getirdiği riskler, toplumların aile, kültür ve yaşayış şekillerini değiştirmektedir.
Toplum yapısını etkileyen bu riskleri biraz daha açacak olursak ekonomik faaliyetlerin gelişmesi ilebirlikte iş hayatındaki çeşitliliğin ve üretimin artmasıbunun sonucunda insanların maruz kaldığı hastalıkların, iş kazalarının ve hayati risklerinde çeşitliliğini artırmaktadır.
İşte bu gibi nedenlerden gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda ‘‘Sosyal Güvenlik’’ konusu giderek artan birönem kazanmakta olup bireylerin bu konudaki hassasiyetleri gün geçtikte artmaktadır. Ülkeler kendi ihtiyaçları ve gelişmişlik düzeylerine göre sistemler geliştirmiştirler. Ülkemizde bu görev Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yürütülmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, 01.10.2008 tarihinden bu yana Bağ-Kur , Sosyal Sigortalar Kurumuve Emekli Sandığı’nıbünyesinedahil ederek sosyal güvenlik hizmetlerini tek çatı altında birleştirip vatandaşlarımıza kaliteli hizmet vermeye çalışılmaktadır.
Ülkemizde ve dünya ülkelerinde insan onuruna yakışır huzurlu ve mutlu bir yaşam sunacak bir yapıya ihtiyaç duyulmaktadır. İnsanlar yaşamları boyunca kendi iradeleriyle ya da iradeleri dışında meydana gelen çeşitli mesleki, fiziksel ve toplumsal risklerle karşılaşabilmektedir. Bu risklerin ortadan kaldırılması, bireyler üzerindeki etkilerinin azaltılması veya sonuçlarının onarılması gerekmektedir. Bu ihtiyaçtan doğan Sosyal Güvenliği toplumun bütün bireylerine hiçbir ayrım ve ayrıcalık gözetmeksizin hem ekonomik hem de sosyal bakımdan bugünlerinin ve yarınlarının güvence altına alınmasını amaçlayan; birbirleri arasında birliğin ve uyumun sağlandığı sistemler bütünü olarak tanımlayabiliriz.