Bayburt'ta Bir Köy Örneği: Tarihi, Ekonomisi ve Kültürüyle Gez Köyü” olan ve “Onur Kitap” tarafından yayımlanan bu araştırma ve inceleme, Mehtap Karakaya’nın da ilk basılı eseri oldu. Şu ana kadar 20 civarında kitabın editörlüğünü ve düzeltilerini yaparak yayına hazırlayan Karakaya, bu eserinde Gez Köyü’nü tarihi, ekonomisi ve kültürüyle anlattı.

Halen Kayseri’de yaşayan Bayburt Gez köyünden akademisyen Prof. Dr. Rıfat Yıldız’ın önerisi üzerine başlatılan ve bir yıl içinde tamamlanan kitabın kapak ve mizanpajı Eriha Grafik/Sanat Ajansına, Genel Yayın Yönetmenliği A. Onur Şenyurt’a, Kaynak Danışmanlığı Akın Bayrak’a, düzeltisi ise Rıfat Yörük’e ait.

Bayburt Cirit Sahasına Tribün yapılıyor Bayburt Cirit Sahasına Tribün yapılıyor

Dünya gündemini yakından takip etmeye çalışan Mehtap Karakaya, gerek World Economic Forum gerek Birleşmiş Milletlerin ajandası gerekse The Economist gibi dünya çapındaki yayın organlarının makalelerinde, 2025 sonrasında dünya genelinde iklim kaynaklı bir gıda krizinin yaşanacağı uyarılarının yapıldığına dikkat çekti.

Karakaya kitabıyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Ülkemiz, bu süreçte hangi önlemleri alacaktır, hangi politikaları uygulayacaktır, sürece çiftçiyi dâhil edecek midir, nasıl bir yol izleyecektir, bunlar merak ettiğimiz sorulardır. Ancak kırsal kalkınma sadece afakî durumlarda hayatta kalabilmek için değil, bir ülkenin her dönemde ayakta kalabilmesi için önemlidir.

Halen ülkemiz nüfusunun yüzde 93’ü kentlerde, yüzde 7’si ise kırsalda yaşamaktadır. Mevcut şartlarda bu yüzde 7’lik kısım, yüzde 93’ü taşıyamaz. Hatta kırsal, kendi kendini bile taşıyacak güçte değil. Şu hâlde köyler, her zamankinden daha da önemli hale gelmektedir. 2025 ve sonrası, dünya için bambaşka bir dönüşümün arifesi iken ülkemizin bu dönüşümden kârlı çıkmasının yegâne yolu, kırsal kalkınmaya önem vermesi ve ivedilikle tedbir almasıdır. Köylerin cazibesinin artırılması, tarım ve hayvancılıkta üreticilere azami desteğin verilmesi, köy kültürünün yeniden canlanması uygulanacak politikaların önceliği olmalıdır.”

Kitabın yazılmasına öncülük eden Bayburtlu akademisyen Prof. Dr. Rıfat Yıldız ise, kitap arka kapak yazısında şunları ifade ediyor:

"Yaşadığım hayatın hazırlayıcısı Gez köyü için ve Gez Hanları için vefa borcumu ödemek üzere elinizdeki bu kitabın yazılmasına öncülük ettim. Kitap dünyasında, köyleri bütünüyle ele alan çok az çalışma var. Bu kitapla Anadolu köylerinin her bakımdan araştırılmasını, incelenmesini ve böylece köylerin yazılı hafızalarının oluşturulmasını Gez köyü örneğinde göstermeye çalıştık. 

Kitabın yazarı Mehtap Karakaya, özel ricam üzerine, yorucu bir süreç yaşayarak bu örnek eseri, Gez Köyüne, Gez Hanlarına, Bayburt’a ve Türkiye’ye, kanaatimce örnek bir ‘köy araştırma ve inceleme’ kitabı olarak kazandırdı.

Hemşehrilerimin, konum ve coğrafi özellikleri itibariyle hem Gez Hanlarını hem de köyümüzü iyi değerlendirmelerini, dayanışma içinde örnek bir kültür, üretim ve ticaret merkezi olarak geliştirmelerini diliyorum."