Dünyanın her tarafında internet üzerinde çevirim(online) oynanan oyunlar salgın hastalık gibi her tarafa yayıldı. Ülkemizde bu hastalığın maalesef pençesinde! Bir istatistik bilgiye göre Ülkemiz de 15 yaş üzeri her 3 kişiden biri bu oyunları oynuyorlar. İnternet kafelere bir göz atın görün, bütün bilgisayarlarda oyuncular şiddet içerikli oyunlar oynuyorlar…
Şiddet içerikli bu oyunları oynayanlar, oyun içerisinde kendine bir kahraman seçiyor ve kendini oyunla bütünleştirip, oyun içinde karakterini geliştiriyor. Oyuncu sürekli karakterini güçlendirmek ve geliştirmek için internet başında uzun saatler oturması gerekiyor. Hâlbuki insanın en önemli serveti zamandır. İnternet başında oyun oynayarak geçirilen zaman boşa harcanmış bir servettir. Ömür hiçbir zaman geri gelmez. Kişinin gelişmesine ve hayatla mücadelesinde de, bilgi birikimine hiçbir katkısı olmayan boşa giden bir ömür…
Bilgisayar başında şiddet içerikli oyunlar, sanal ortamda çocuklarda bağımlılık yapmaktadır. Bilgisayar ve oyun bağımlılığı tüm dünya genelinde olduğu gibi Edremit Körfezinde de görülmekte olan bir durumdur. Burhaniye’deki internet kafelerde şiddet içerikli oyunları oynayan bir arkadaşım yeğeninin anti sosyalleştiğini söylüyor. Lise öğrencisi olan yeğeninin ev içerisinde anti sosyalleştiğini, derslerine doğru dürüst çalışmadığını, kardeşlerine bağırıp çağırdığını, anne-babasının sözünü dinlemediğini söyledi. Bu arkadaşım, yeğeniyle ilgili şimdi de Lise bitti, yeğeninin ev içinde sürekli bilgisayar başında zaman geçirdiğini, hatta annesinin yakınmasına göre çocuğun çoğu geceler uyumadığını gözlemiş olduğunu söyledi. Çocuğun bu davranışlarından rahatsız olan aile bilgisayardaki bazı rahatsız oldukları oyunları silince çocuğun iyice agresifleştiğinden yakınmışlar… Burhaniye’de yaşanan bu olayı duyunca ve internet kafelerdeki bilgisayarların başındaki çocukları görünce şu kanaate vardım, tehlike kapımızda çok dikkatli olmamız gerekli…
Aileler ne yapmalı? Bilgisayarı evinden kaldırmalı mı, yoksa bilgisayarındaki interneti kapatmalı mı? Ya da internet kafelere gidilmesi yasaklamalı mı? Aileler, çocuklarına bilinçli bir şekilde interneti kullandırmaları gerekir; internet, bilgiye erişim amaçlı kullandırılmalıdır. Çocuklarımıza bilgisayarın ne amaçla kullanılması gerektiğini iyi öğretmemiz gerekir. Gerektiğinde bilgiye ulaşabilmek için tabi ki internet kullanılmalıdır. Çağa ayak uydurmamız için çocukları ve öğrencileri internetten mahrum etmememiz gerekir. Çocuklarımızı zararlı sitelerden korumak için bilgisayarlarımıza çocuk koruma programları yüklenilmelidir.
Bütün amacımız ruhen ve bedenen sağlıklı nesiller yetiştirmek olmalı. Bunun içinde çocuklarımıza şunu öğretmemiz gerekir, bilgisayar oyunlarındaki oyuncu karakterini geliştirmenin çocuklarımıza hiçbir faydası olmadığını, onun yerine bir müzik aleti çalmayı, spor yapmayı, kendisinde var olan bir yeteneğinin geliştirme çalışması yapmayı ve bol bol kitap okumayı öğretmemiz gerekir. Çocuklarımızı, yararlı bir meşgaleyle ilgilenmeye yönlendirilmeli ve çocuklarımız boş, başıboş bırakılmamalıdır…